Ipera 25 by Alataş Architecture & Consulting

Category: Architecture Published on 12 Nov, 2012 Tags: , , , , ,
1-ipera-25-by-alatas-architecture-consulting

Located in the historic and protected district of ’s Galata, Ipera is a 10 flat building that goes beyond the conventional codes of the area. Respecting the current architectural fabric, infrastructure, natural conditions, climate and sun movements, and developing socio-economic conditions of the area, the project designed by the architect Ahmet Alataş for the 1000 m2 large building is built around a design that uses today’s technology to offer new solutions to respond to well-known architectural problems.

To describe it simply, the building is constructed around two blind walls made of fine concrete and a glass façade and wooden shell that cover the fully transparent living quarters. Perceived as a giant blind façade from an angle, the wooden surface can be seen as a tulle curtain that filters the light and works as an element that controls the sunlight . The building is made of fine reinforced concrete built around steel an concrete elements that are used in a composite manner.

(Click images for full size photos)

images © Ali Bekman

Recommended:

VV Capelle Soccer Clubhouse by MoederscheimMoonen Architects
Aesop Fillmore Street Store by NADAAA
Shift Top House by Meridian 105 Architecture
Bear House by Onion
Panorama House by Moon Hoon
Campbell Sports Centre by Steven Holl Architects
Foster + Partners: The Bow, a bold new landmark on Calgary's skyline
The Velvet State 2013 by SHJWORKS
Wing of Glory pavilion by Mekene for the 2014 FIFA World Cup
FRAC Centre extension by Jakob + MacFarlane Architects
House in Itami by Tato Architects
Not Guilty restaurant - Zurich by Ippolito Fleitz Group Identity Architects
Discovery Season Pavilion by Morag Myerscough and Luke Morgan
La Sentinelle by NatureHumaine
Run Colors sneaker store by Mode:lina Architekci
Generator Hostel Venice by The Design Agency
White Space Orthodontic Clinic by bureauhub architecture
The Studio apartment in Woolloomooloo by Nicholas Gurney
War Port Microtecture Competition Winners
Aesop’s store no. 100 by Snøhetta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


seven − 3 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 

Submit Your Work