Nest, the Ecologic Pavilion In Alsace by Studio 1984

Category: Architecture Published on 14 Nov, 2012 Tags: , , , , , , ,
1-nest-ecologic-pavilion-studio-1984

Young practice Studio 1984 have realized the “Nest”, a small pavillion for the Archi<20 competition, built in a protected natural area in Muttersholtz, in France’s Alsace region. In search of the architecture of the lesser impact, the “nest” is largely inspired by agricultural vernacular constructions. Its familiar shape and texture pay homage to traditional barns and are an attempt at restoring their discreet charm.

This pastoral imagination dictates the choice of local materials widely available such as straw and wood, the environmental impact of which are virtually nil. The reference to rural heritage far from generating an archaic habitat is the support for technical innovations in terms of comfort, ambiance, and energetic efficiency. The landscape integration’s effort logically leads to reinterpret several vernacular proven techniques. The “nest” is also a reflection on the transiency of constructions. Indeed, if the building may seem quite massive, most of its materials are totally renewable.

(Click images for full size photos)

images courtesy of Studio 1984

Recommended:

Vertical Loft by Shift A + U
Isbjerget apartment building in Aarhus by seARCH, JDS, Louis Paillard and CEBRA
Akihisa Hirata and Toyo Ito installation at Lexus Design Amazing 2013
Aesop East Hampton Store by NADAAA
Mercato Restaurant & Bar in Shanghai by Neri&Hu
Patio-House In Gracia - Barcelona by Carles Enrich
Wing of Glory pavilion by Mekene for the 2014 FIFA World Cup
Serpentine Sackler Gallery designed by Zaha Hadid will open next September
BIG Creates a Molehill for Bjarke's Old High School in Denmark
Audi’s Hanging City by KMS Blackspace + SCHMIDHUBER
Camper Together store in São Paulo by Atelier Marko Brajovic
Three Cusps Chalet by Tiago do Vale Arquitectos
Glebe Residence by Batay-Csorba Architects
Casa Baladrar in Benissa by Langarita-Navarro Arquitectos
Haffenden House in New York by PARA Project
Little Venice house refurbishment by DOSarchitects
Google Office in Amsterdam by D/DOCK
Résidence des Grands Jardins in Québec by Bourgeois Lechasseur Architects
Aesop’s store no. 100 by Snøhetta
Absolut Atelier Stockholm by Form Us With Love

 


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


2 − one =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

Submit Your Work