The Design Republic Commune by Neri&Nu

Category: Architecture Published on 19 Nov, 2012 Tags: , , , , , , ,
1-the-design-republic-commune-by-nerinu

The Design Republic Commune, located in the center of Shanghai, is a design hub, a gathering space for designers and design patrons alike to admire, ponder, exchange, learn, and consume. It houses the new flagship store for Design Republic, a modern furniture retailer, alongside a mixture of design-focused retail concepts, including books, fashion, lighting, accessories and flowers. The Commune will also have a design gallery, an event space, a café, a restaurant by Michelin-Starred Chef Jason Atherton, and a one-bedroom Design Republic apartment.

Situated within the historic relic of the Police Headquarters built by the British in the 1910s, the project takes a surgical approach to renovation. First, gently removing the decaying wood and plaster, then carefully restoring the still vibrant red brickwork, while grafting on skin, joints, and organs onto parts that needed reconstruction. And finally with the attachment of a brand new appendage which, like a prosthetic, enables the existing building to perform new functions, the nearly abandoned building begins its life again.

Replacing the rather dilapidated row-shops on the street front, Neri&Hu introduced a modern glassy insertion onto the brick façade. To accentuate the historic nature of the main building, the street level periphery is enveloped by transparent glazing to reveal the existing brickwork and rough concrete structures. Breathing new life into a traditional colonial building plan, Neri&Hu strategically removed certain floor plates, walls, as well as ceiling panels, to allow a renewed experience of the existing building, one that is fitting for the new functions to which the building now needs to respond.

Various small and precise incisions have been made in the interior architecture to reveal the building’s history and integrity while creating experiential intersections for a coherent experience when moving through the building. Contrasting with the exterior which has mostly been left intact due to historic preservation guidelines, the interior has been completely transformed. The starkly modern white rooms are juxtaposed with untouched remnants of brick walls, and in some cases, exposed wood laths underneath crumbling plaster walls. The clear intentionality behind the detailing of connections between the old and the new creates a visually and spatially tectonic balance in relation to the building as a whole.

(Click images for full size photos)

images © Pegenaut

Recommended:

Pool House by Joaquín Alvado Bañón
Migliore+Servetto architects for "Altagamma - Italian Contemporary Excellence" exhibition
Sliced Porosity Block by Steven Holl Architects
Cala D’or House in Mallorca by Flexo Arquitectura
STEREOTANK: Little Free Library in Nolita, New York
House in Urgnano by Matteo Casari Architetti
Paramount Residence Alma by Plasma Studio
Renovation of Piet Bloms' Supercube in Rotterdam by Personal Architecture
Cultural Center in Mulhouse by Paul Le Quernec
Pony Restaurant in Brisbane by Woods Bagot
Casa V by Dosis de Arquitectura
Juice Served Here - Los Angeles by Bells & Whistles
REBIRTH OF THE BATH HOUSE - Architecture Competition
Maison Ullens’s Flagship Store in Paris by OMA
MVRDV unveils New York Penthouse with Car Elevator
Aesop Grand Front Osaka store by Torafu Architects
Taiyo Sushi Restaurant in Milan by Lai Studio
University of Stuttgart realized a carbon-fibre pavilion based on beetle shells
Factory 5 Bike Shop in Shanghai by Linehouse
Musubi Furoshiki Shop in Tokyo by Torafu Architects

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× 9 = seventy two

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

Submit Your Work