Vadeggio-Cassarate Tunnel by Cino Zucchi Architetti

Category: Architecture Published on 19 Nov, 2012 Tags: , , , , ,
1-vadeggio-cassarate-tunnel-by-cino-zucchi-architetti

Tunnels are “wounds” inflicted on geology to facilitate human movements. Their history is ancient, glorious and gory, but today techniques have been refined to the point of making the excavation similar to endoscopic surgery. The new Vedeggio-Cassarate tunnel that connects the area by the Lugano stadium to the Milan-Zurich highway has already triggered an extensive urban transformation of the area, which will become the new entrance point to the city from the north. Pending the completion of the link with the existing road, the entrance and exit from the tunnel on the Cassarate side needed a temporary arrangement to screen the structural works before the second implementation phase was completed, which blended with the surrounding landscape.

A simple idea, namely the repetition of a series of poles in spruce wood with rectangular sections, of different lengths, is rendered complex by the possibility to shape such forms through parametric design programs. A “ruled surface” (the geometric definition of a curved surface obtained with rectilinear sections that rotate in space) moves to reflect the orographical limits and the cinematic vision of those driving by. A large sinuousscreen” reaching heights of 10 metres and undulating between concave and convex forms, at times permeable to the eye, at times opaque, depending on the points of view, constitutes a kind of “environmental sculpture” which characterizes the entrance to the city. A parterre of white pebbles conceals the point where the poles enter the ground, making every structural detail disappear in favour of a purer perception of movement and the different plays of the light at different times of the day and in different seasons.

Cino Zucchi Architects originally won the competition for the town plan of the New Cornaredo District as part of a team including Federico Oliva Associati, Land and the Class group, and are now responsible for the architectural design of this element, which is about 250 metres long; Mauri & Banci SA engineers provided the structural consulting with the supervision of the Department of the Territory of the Canton Ticino (constructions division). The large wooden screens thus become a small but significant sign of future transformations which will make this area become the new gateway to Lugano from the north.

(Click images for full size photos)

images courtesy of Cino Zucchi Architects

Recommended:

DRI DRI by Elips Design at St Martins Lane hotel
HomeMade single family home by Bureau de Change
Green Dot Animo Leadership School by Brooks + Scarpa
ABC Center House by Kakuro Odagi + Daisuke Narushima
Residence in Kifissia by Tense Architecture Network
Pixy Hall kindergarten by Moriyuki Ochiai Architects
House in Ishikiri by Tato Architects
Pony Restaurant in Brisbane by Woods Bagot
Bezos Center for Innovation - MOHAI
Studio Gang’s WMS boathouse at Clark Park, Chicago
Novaoptica Optic Store by Tsou Arquitectos
IUTER Flagship store in Milan
China Pavilion by Studio Link-Arc + Tsinghua University for Expo Milan 2015
Aesop pop-up shop at The Invisible Dog Art Gallery
G-Star RAW HQ by OMA, Amsterdam
Robert Storey Studio for Nike Women's Fall Holiday Presentation 2014
The White Retreat by Colombo and Serboli Architecture
Liquid Laundry Gastrobar in Shaghai by hcreates
2 Girls Building by Kavellaris Urban Design, Melbourne
Nahahum Cabin by Balance Associates

Leave a Reply

Your email address will not be published.


eight − = 5

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

Submit Your Work