Bent by Chris Kabel + Abbink X de Haas

Category: Architecture Published on 20 Nov, 2012 Tags: , , , , , ,
1-bent-by-chris-kabel-abbink-x-de-haas

In the centre of the old city of Amsterdam, a hidden pattern of secret alleyways has been partially restored. A new house and atelier designed by Angie Abbink (Abbink X De Haas architectures) is squeezed between two alleys, the Blue Sheet alley and the Black Sheet Alley. This is one of the few new developments in the historically charged Blue Sheet Block where monuments and restoration take precedence. It is a neighborhood rich in contrasts and culture, a block with a squatter’s history and surprising spatial effects.

Nestled within the walls of the urban block, this special spot “between the sheets” is in a world of its own, where a glimpse of the church tower and the sound of birdsong becomes one’s only contact with the rest of the city. It is a ‘backstreet’ world traditionally dressed in virginal white, allowing light and air into an otherwise narrow and dark place.

The project is steeped in contrasts. On the one hand the housing corporation required a practical, flexible, affordable and durable social welfare house which resulted in a simple white box with 4 facades including the roof garden, each with its own urban story and unique character. On the other hand the tenant is a nature-loving cartoonist with a creative family who lived in an old run-down social welfare house down the same alleyway. They lived in a home overflowing with art, colour, memories and collections, veiled from the outside world where light filtered through from unexpected angles. Every space in the house was filled, and every square inch of wallspace covered, the very fabric of the place exuded colour, colour, colour.

The response of Abbink X De Haas architectures to the needs of the urban situation, the client and of the users was to create a simple white treasure chest with a veiled facade, behind which a colorful family can create its own world. This veiled house was conceived as the final statement in an urban restoration project which lasted almost 20 years. The designer Chris Kabel was commissioned to express and materialize the veil. This art project was initiated by Angie Abbink who worked together with Kabel in this sublime integration of art and architecture.

Façade for a residential building by Abbink X de Haas architects and housing cooperation de Key in the center of Amsterdam. Aluminum sheets are perforated with a pattern that allows the shapes to be bent up or down. When bent up the surface catches the (sun)light and bent down the surface is shaded. In this way intricate graphics can be applied onto the building with punch perforated panels without the use of expensive laser cutting. Bent turns shadow into ink.

(Click images for full size photos)

images  © Jan Peter Föllmi

Recommended:

House in Quinta Patino by Frederico Valsassina Arquitectos
Silo 468 by Lighting Design Collective
Common Weathers - NYSCI by The Living + SOFTlab
New Google Tel Aviv Office by Camenzind Evolution
Foster + Partners: Lenbachhaus Museum reopens
Casa Xonar by Arnold Aarssen & Janneke de Bruijn-Haane
Haus am Moor by Bernardo Bader Architects
The Velvet State 2013 by SHJWORKS
MYKITA Shop in New York
The Terrace Restaurant at London Zoo by SHH Architects
Camper Shanghai by Neri&Hu
Rosewood Abu Dhabi Hotel by Handel Architects + BBG-BBGM
Audi Quattro Festkogl Alm in Obergurgl by Designliga
Oxford Bookstore in New Delhi by Normal Studio
Ritto House in Shiga by Alts Design Office
University of Stuttgart realized a carbon-fibre pavilion based on beetle shells
Le Mistral gift shop in Tokyo by JP architects
Gold Souk by Liong Lie Architects at Beverwijk Bazaar
Issey Miyake Marunouchi Store by Tokujin Yoshioka, Tokyo
China Pavilion for Expo Milano 2015 by Studio Link-Arc

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× seven = 42

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

Submit Your Work