The Melkwegbridge by NEXT Architects

Category: Architecture Published on 23 Nov, 2012 Tags: , , , ,
1-the-melkwegbridge-by-next-architects

The Melkwegbridge, a continuation of the Melkweg, is part of the Kanaalsprong master plan by NEXT Architects and connects the Weidevenne district to the historical city centre of PurmerendThe Netherlands. To conform to the angle of inclination requirements with regard to bicycle and wheelchair traffic, architects needed a length of over 100m.

NEXT Architects therefore decided to separate bicycle and wheelchair traffic from pedestrian traffic. Pedestrians cross the canal by a high arch, reach a height of over 12m and stand a chance of a vista: the connection between the old and the new becomes perceivable here. The bridge thus becomes more than just the fastest possible crossing, it becomes an end and an attraction in itself. Because pedestrian traffic and bicycle traffic are separated, the footbridge can continue the direct line of the Melkweg in the direction of the centre. The bicycle bridge coils over the water to create sufficient length to limit the angle of inclination of the bicycle path. The section that opens is divided diagonally and consists of two revolving bridge decks.

(Click images for full size photos)

Images courtesy of NEXT Architects

Recommended:

Danial Apartment by TDCoffice
Plett 6541 + 2 House by SAOTA
Folkwang Library by Max Dudler
Thula Fort Restoration by Abdullah Al-Hadrami
Centro Interpretação do Românico Paredes by Spaceworkers
Antinori Winery by Archea Associati
Summerhouse Lagnö by Tham & Videgård Arkitekter
The Serpentine Sackler Gallery by Zaha Hadid opens to the public
Box House by 1:1 arquitetura:design
Studio Gang’s WMS boathouse at Clark Park, Chicago
Cisco-Meraki's San Francisco Office by Studio O+A
Sliding Nature installation by Torafu Architects for Panasonic
House WZ2 by Bernd Zimmermann, Ludwigsburg
Federico Babina's Archimusic illustrations
Grotto Sauna by Partisans, Toronto
48 Urban Garden restaurant Athens
Luciano Pia designs Air and Noise Pullution-Proof Treehouse in Turin
José Andrade Rocha refurbishes 55 sqm apartment in Lisbon
The Hole Idea by Weiss Architecture & Urbanism Limited
Zimoun's Installation at STRP Biennial 2015

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− four = 1

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

Submit Your Work