Flux Cocoon in Lausanne by Allegory | urdesign magazine

Flux Cocoon in Lausanne by Allegory

Category: Architecture Published on 26 Nov, 2012 Tags: , , , , ,
5-flux-cocoon-in-lausanne-by-allegory

Installed in the heart of the city of Lausanne, Switzerland, Flux Cocoon by Allegory is one of the winning projects of the the city’s first Light Festival: Lausanne Lumières, which will inaugurate on 23 Nov. Influenced by its location, the project is situated at the crossing between vertical and horizontal pedestrian movements (flux). The framework is an abstraction of the knot created by the crossing of each pedestrian’s virtual trace at this precise point in the Flon area. The Flon being the city’s major transportation hub. Lausanne’s topography resulted in creating an amazing cityplan with different ground floor levels; thus it was important for Allegory to create a project visible from a 360° point of view.

Installed in an extremely difficult context, Flux Cocoon is a temporary shelter over the pedestrian bridge and gripped on the vertical elevators’ building. The project is a created with a primary wood structure and metal cables and 1100m of Red Led Neon Flex lights. The structure sets foot on the existing bridge structure and connects itself to the vertical building containing the elevators.

(Click images for full size photos)

1 flux cocoon in lausanne by allegory Flux Cocoon in Lausanne by Allegory 2 flux cocoon in lausanne by allegory Flux Cocoon in Lausanne by Allegory 3 flux cocoon in lausanne by allegory Flux Cocoon in Lausanne by Allegory 4 flux cocoon in lausanne by allegory Flux Cocoon in Lausanne by Allegory

images © Laura Rimayati – courtesy of Allegory

Recommended:

Danial Apartment by TDCoffice
Centro Cultural Roberto Cantoral by Broissin Architects
Nest, the Ecologic Pavilion In Alsace by Studio 1984
Migliore+Servetto architects for "Altagamma - Italian Contemporary Excellence" exhibition
Sou Fujimoto designs the 2013 Serpentine Gallery Pavilion
IE Paper Pavilion in Madrid by Shigeru Ban
Custore Pavilion by Anna Dobek + Mateusz Wojcicki
Leigh & Orange: L'Avenue Shanghai
Centro Interpretação do Românico Paredes by Spaceworkers
Studio O+A: Evernote headquarter
The Pool at Pyne in Bangkok by TROP Studio
Forest of Business Cards by Moriyuku Ochiai Architects
Cloudscapes at MOT by Tetsuo Kondo Architects + Transsolar
Rotterdam Centraal Station by Team CS
Aesop Kawaramachi by Torafu Architects
REBIRTH OF THE BATH HOUSE - Architecture Competition
Abraham Poincheval Lived Inside a Bear for Two Weeks
UNStudio public installation for Xintiandi in Shanghai
Bounce Below: World’s Largest Underground Trampoline Suspended in a Cavern in Wales
Breath Box pavilion by NAS Architecture

Leave a Reply

Your email address will not be published.


+ two = 11

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 

Submit Your Work