Théâtre of Saint-Nazaire by K-architectures

Category: Architecture Published on 28 Nov, 2012 Tags: , , , , ,
1-theatre-of-saint-nazaire-by-k-architectures

Paris-based K-architectures have recently completed the “Théâtre of Saint-Nazaire” in Saint-Nazaire, France, adjacent to remnants of a neoclassical train station destroyed in World War II. The theatre draws inspiration for its materials and style from its immediate surroundings. Its monolithic mineral bulk is borrowed from the giant bunker and its rough-hewed shape is borrowed from neighbouring utilitarian designs. Concrete is conferred sovereign status as a material. It is smooth in parts, chiselled in others. Here and there, it is adorned with a floral imprint pattern providing a classical link to the station and to romantic theatres.

This imprint, inspired by a 17th century French silk textile motif, has been scaled to the size of the building – a simple ornamental feature trans- posed to the relief of the material itself. In places, this relief is so deep that it digs into the concrete walls, taking the shape of rosettes.

 

The cement facades are made using two types of procedure: “cast in place” for the smooth parts, and prefabricated for panels with imprints or perforated by decorative patterns. The largest of these panels, assembled using a crane, weigh up to five tons. The perforated facade patterns shine a soft light into a spacious environment with a ceiling height of 11.50 m.

The theatre answers the requirements of a «national stage» which makes it a very high standard tool. The auditorium and stage make up the main concrete structure. The other annex spaces (the hall, the rehearsal room, the dressing room and the technical premises) are laid out, as if in storage, along its flanks. Their volumes stand out with their chestnut cladding, fitted to directly echo stacks of racking used by industrial sites.

images © Luc Boegly

Recommended:

Nantong Urban Planning Museum by HENN Architekten
The new Republic of Fritz Hansen Store in Milan by Studiopepe
Webb Chapel Park Pavilion in Dallas by Cooper Joseph Studio
Common Weathers - NYSCI by The Living + SOFTlab
Braamcamp Freire Secondary School in Pontinha by CVDB arquitectos
HoHum restaurant in Seoul by M4
Stacked House in Montréal by NatureHumaine
Bear Garage by Onion
The Oasis of Aboukir: Green Wall by Patrick Blanc
Koya No Sumika by mA-style Architects
Ace Hotel London Shoreditch by Universal Design Studio
Lajeunesse Residence in Montréal by NatureHumaine
Rebel House in Almere by MONO
Maison a Vincennes by Atelier Zündel Cristea
Dietmar Feichtinger completes the Peace Footbridge in Lyon
Alfred Street Residence by Studiofour
Holypopstore Concept Store in Rome
House in the Landscape by Kropka Studio, Poland
Patisserie À La Folie - Montréal by Atelier Moderno
Mediterranean Villa in Tel Aviv by Paz Gersh Architects

Leave a Reply

Your email address will not be published.


+ 5 = thirteen

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

Submit Your Work