Three Courtyards House by Miguel Marcelino

Category: Houses Published on 29 Nov, 2012 Tags: , , , , ,

Portuguese architect Miguel Marcelino has recently completed a single family house in Vila Nova de Santo Estêvão, Benavente, in the centre of Portugal. The plot is located in the middle of a “montado” landscape, being the best views to the north with a lake and the skyline punctuated by cork oak trees.

The house is organized in a compact volume of two floors, complemented by three courtyards all different in size and features. A first large courtyard, enclosed, intimate, situates on the south side, embracing a big existing cork oak. Next to the back entrance there is another smaller patio, for service.

The third courtyard works as a key element in the relationship between home and the north side – it’s a slim space with a large horizontal opening that frames the landscape – it has an atmosphere of a “inner space outdoors”, the light is soft, by reflection on the outer wall that receives direct sunlight. This vertical courtyard communicates with a staircase that leads to an open terrace, the last element of the sequence of spaces, patios and atmospheres that go from more introspective and private to more open and outside.

images © FG+SG


Psychiko House by Divercity Architects
Villa Solaire by Jérémie Kœmpgen Architecture
Inside the Keret House, the World’s Skinniest House by Jakub Szczesny
Block House by Taylor Reynolds
X House by Cadaval & Solà-Morales Arquitectos
Hewlett House by MPR Design Group
The Wall House by FARM
Forte, Gimenes e Marcondes Ferraz Arquitectos: Loft in Itaim
Portable House ÁPH80 by Ábaton Arquitectura
Casa Cubo by Isay Weinfeld
Car Park House in Los Angeles by Anonymous Architects
Loft FOR in Brussels by adn Architectures
B' Tower in Rotterdam by Wiel Arets Architects
House in Balsthal by Pascal Flammer
Beijing Fantasy penthouse by Dariel Studio
Milan CityLife Apartment by Studio Marco Piva
Concrete House by Studio Gil
Songpa Micro-Housing: reconfigurable apartments by SsD Architecture
Naturehumaine refurbishes a 1960s family house in Montréal
Lightbox by Bohlin Cywinski Jackson

Leave a Reply

Your email address will not be published.

8 × = forty

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


Submit Your Work