Gymnasium and Town Hall Esplanade by LAN Architecture

Category: Architecture Published on 04 Dec, 2012 Tags: , , , ,

In the Île-de-France region, the new gymnasium at Chelles by french firm LAN architecture is an exceptional example of a public building with a strong architectural identity. The town council’s aim was that this local amenity should play a key role in the harmonious redefinition of the urban landscape. Located in the town centre, the project enhances the surrounding architectural heritage, composed of the Collège Weczerka, the Centre d’Art ContemporainLes Églises” and the Town Hall.

Respecting each edifice’s identity and acting as a link between them, it helps re-establish an aesthetic equilibrium. The reorganised esplanade was conceived as its natural extension and redefines its use as a pedestrian circulation area. The gymnasium is an innovative example of the increasingly adoption of HEQ norms in the construction or refurbishment of public buildings.

The project is the culmination of the town council’s carefully thought-out plan to transform the site into an open public space. The double-skin façade, with glass on the outside and copper-covered wood panels on the inside, creates a strong architectural identity. The paving of the esplanade, a combination of bush-hammered concrete and large plaques of Core-ten finish concrete, echoes the walls of the gymnasium.

This so-called “contextual” architecture takes into account the dense and varied environment and dynamises the setting. The glass facade amplifies perception of the surrounding space by reflecting the buildings around the square, not merely by mirroring them but by diffracting their image and creating a specific optical effect. 60% of the gymnasium’s total surface is covered with glass and copper.

The interplay of light and shade conceals the building’s framework and gives it its mineral appearance, elegance and lightness. The technical system used for the envelope is simple: a steel structure, glass façades with the lower walls in insulated concrete with copper cladding inside. This double skin ensures optimum acoustic insulation. The copper-covered wood panelling absorbs noise and reduces resonance in the large gymnasium space within.

The new esplanade was conceived as both a meeting place and a transit space, and develops the idea already sketched in by the architect Marc Barani for the Contemporary Art Centre. The subtle chequerboard arrangement of large bush-hammered and Cor-ten finish concrete slabs gives the square another dimension and highlights the entrances to the Town Hall and college. As a natural extension of the gymnasium, the esplanade reinforces the overall impression of harmony.

images © Julien Lanoo


Sliced Porosity Block by Steven Holl Architects
Zwischen-Raum house by Fabi Architekten
Hôtel Sezz Saint-Tropez by Christophe Pillet
Cine 32 in Auch by Encore Hereux
Green Dot Animo Leadership School by Brooks + Scarpa
Museum for Architectural Drawing by SPEECH Tchoban/Kuznetsov
Silk Pavilion by the Mediated Matter Group at MIT Media Lab
UN CITY in Copenhagen by 3XN
The Pool at Pyne in Bangkok by TROP Studio
Zhengzhou Clubhouse by Noiz Architects
OMA completes De Rotterdam "Vertical City" Tower
Loft FOR in Brussels by adn Architectures
M&M Residence by Arquitetura Bonina
Soho Penthouse by Andrew Franz Architect
Element Café at Amara Hotel by designphase dba
Arkwright office in Oslo by Haptic Architects
Theatre de Stoep in Spijkenisse by UNStudio
China Chilcano by José Andrés restaurant in Washington by Capella García Arquitectura
A Refurbished Apartment in Tel-Aviv by Maayan Zusman Interior Design
UAE Pavilion for Expo Milano 2015 by Foster + Partners

Leave a Reply

Your email address will not be published.

× 2 = fourteen

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


Submit Your Work