Louvre Lens by SANAA + Imrey Culbert

Category: Architecture Published on 05 Dec, 2012 Tags: , , , ,
1-louvre-lens-by-sanaa-imrey-culbert

Japanese architects SANAA and New York studio Imrey Culbert have completed the ‘Louvre-Lens’, a new branch museum of the Musée du Louvre, that will open to the public next week in the industrial French city of Lens, Pas-de-Calais. The choice of placing the museum on a former mine illustrates the intent of the museum to participate in the conversion of the mining area, while retaining the richness of its industrial past. The Louvre-Lens site is located on 20 hectares of wasteland that was once a major coal mine and has since been taken over by nature since its closing in 1960. The land presents some slight elevation, the result of excess fill from the mine.

The Japanese architects from SANAA, Kazuyo Sejima and Ryue Nishizawa wanted to avoid creating a dominating fortress, opting instead for a low, easily accessible structure that integrates into the site without imposing on it by its presence. The structure is made up of five building of steel and glass. There are four rectangles and one large square with slightly curved walls whose angles touch.

It is reminiscent of the Louvre palace, with its wings laid almost flat. The architects wanted to bring to mind boats on a river coming together to dock gently with each other. The facades are in polished aluminum, in which the park is reflected, ensuring continuity between the museum and the surrounding landscape. The roofs are partially in glass, reflecting a particular advantage to bringing in light, both for exhibiting the works and for being able to the sky from inside the building. Natural light is controlled by means of a concealment device in the roof and interior shades forming the ceiling. Designed as an answer to the vaulted ceiling, the surface retains in its light the change of seasons, hours and exhibitions.

The entire structure of 28,000 square meters extends over 360 meters long from one end of a central foyer in transparent glass to the other. The buildings located to the East of the entrance – the Grande Galerie and the Glass Pavilion – primarily house the Louvre’s collections. To the West of the entrance is the temporary exhibition gallery and La Scène, a vast «new generation» auditorium, whose programs are in direct relation with the exhibitions.

The museum also includes a large, invisible, two level space, buried deep in fill from the site. This space will be dedicated to service functions for the public, but will also be used for storage and logistical functions of the museum. Two independent buildings house the administrative services, to the South, and a restaurant, to the North, thus establishing a link between the museum, the park and the city.

images © Iwan Baan + Hisao Suzuki

Recommended:

Danial Apartment by TDCoffice
CASA DEL AGUA by TH INC
Folkwang Library by Max Dudler
Nike Pop Up Showroom by Maggie Peng & Albert Tien
HITGallery Hong Kong by Fabio Novembre
The New National Archives of France by Massimialiano and Doriana Fuksas
Chapel in Hong Kong's Discovery Bay by Danny Cheng
Les Bébés Cupcakery by JC Architecture
TORAFU's Haunted Play House at the Museum Of Contemporary Art In Tokyo
Chineasy: The easiest way to learn Chinese With Minimal Posters
WAR PORT MICROTECTURE - Architecture Competition
Glamping for Glampers: Exclusive Camping Tents by ArchiWorkshop
Frame pop-up Store in Amsterdam by i29
MVRDV - Stedelijk Museum Schiedam
Vitra Slide Tower by Carsten Höller at Vitra Campus
The Jetty Mont-Saint-Michel in Normandy by Dietmar Feichtinger Architectes
Adidas SUPERSTAR | Hall of Fame pop-up store, Seoul
The Hole Idea by Weiss Architecture & Urbanism Limited
Issey Miyake Marunouchi Store by Tokujin Yoshioka, Tokyo
Dune House by Marc Koehler architects

Leave a Reply

Your email address will not be published.


3 × = nine

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

Submit Your Work