Stone House by Vo Trong Nghia Architects

Category: Houses Published on 05 Dec, 2012 Tags: , , , ,
1-stone-house-by-vo-trong-nghia-architects

This torus-shaped stone house designed by Vo Trong Nghia architects is located in a quiet residential quarter beside the way to Ha Long Bay from Hanoi. A rising green roof and walls composed of subdued color stones in dark blue create a landscape, which stands out in the new residential area.

The rooms surround the oval courtyard, making a colony-like relationship with each other. Circulating flow runs around the courtyard and continues to the green roof, connecting all places in the house. This courtyard and green roof compose a sequential garden, which creates a rich relationship between inside and outside of the house. Residents discover the changes of the seasons and realize their wealthy life with the nature, thanks to this sequential garden.

To create a wall with smooth curvature, cubic stones with 10cm thickness are carefully stacked. Consequently, the wall performs the play of light and shadow. Massive and meticulous texture of the wall generates a cave-like space, which recalls the image of a primitive house.

images © Hiroyuki Oki

Recommended:

God’s Loftstory by LKSVDD architecten
Boat’s house at Millstätter lake by MHM architects
Fika, house and temporary scandinavian shop in Japan by ondesign & Partners
Mervau housing in Saint-Gilles Croix de Vie by Tetrarc
Optical Glass House in Hiroshima by Hiroshi Nakamura & NAP
Villa Blåbär by PS Arkitektur
House in Nada by Fujiwaramuro Architects
ALH Residence by Mim Design
House GePo by OYO / Open Y Office
Lattice house by APOLLO Architects and Associates
K House in Tel Aviv by Arbejazz Studio Architects
Kabinett apartment by Septembre
Box House by 1:1 arquitetura:design
The house of Mr. Simon by Mathieu Noël & Élodie Bonnefous
Black House in Normandy by Marchi Architectes
Day-Care + Young Workers and Immigrants Hostel in Paris
Glebe House by Nobbs Radford Architects
House for Mother by Förstberg Arkitektur Och Formgivning
House CM by Bruno Vanbesien + Christophe Meersman
Hello House in Melbourne by OFF! Architecture  

Leave a Reply

Your email address will not be published.


8 + three =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

Submit Your Work