Flip House by Fougeron Architecture

Category: Houses Published on 11 Dec, 2012 Tags: , , , , , , ,
1-flip-house-by-fougeron-architecture

To reconnect an erratic San Francisco home to its striking landscape, light, and views and transform its confusing program with a new modernist aesthetic, Fourgeron Architecture has realized this stunning project titled “Flip House“.

A complete flip of the home’s façade and interior spaces that reinvents its typology and captures all advantages of its natural and urban site. Like many San Francisco homes, this one poorly integrated its many levels with each other and with its sloping topography and solar orientation. Reversing its reading, architects recast the back of the house as its primary façade with a faceted, custom-built glass wall. Divided into three vertical panels that push in and out, this dynamic prism brings animating light and spectacular views to the communal living spaces, now placed at the rear. Bedrooms were flipped to the front.

The circulation has been rationalized , replacing disconnected staircases with one rear stair that smoothly links all three levels and the garden below. The street-level entry now leads to a generous foyer that is open to this staircase and to a guest room/den. The open plan of the second floor allows the kitchen and living room space to look down into this den and outward to the striking city, Bay, and garden vistas beyond.

(Click images for full size photos)

images courtesy of Fougeron Architecture

Moleskine

Recommended:

AZC | Bridge in Paris
Social Workplace Combiwerk in Delft | VMX Architects + i29 interior architects
Budapesti Műhely | Rácz Thermal Bath, Budapest
Garden House by Joaquín Alvado Bañón
Chevron House by Andy Martin Architects
Zhero - Ischgl/Kappl hotel by Manfred Jäger
Plessi Museum: the first Italian museum on a motorway
High School Crinkled Wall by Wiesflecker Architekten
The Terrace Restaurant at London Zoo by SHH Architects
MRQT Boutique by ROK
Sushizilla Central Park Sydney by Vie Studio
White Space Orthodontic Clinic by bureauhub architecture
Résidence des Grands Jardins in Québec by Bourgeois Lechasseur Architects
HTC One Skatepark - The UK’s largest Free Indoor Skatepark opens at Selfridges
Aesop Balmain store by Henry Wilson
Le 205 by Atelier Moderno, Montréal
Shoebaloo Koningsplein Flagship Store by MVSA Architects, Amsterdam
Aesop Emporium Melbourne
Sardinera House in Xàbia by Ramón Esteve Estudio, Spain
China Chilcano by José Andrés restaurant in Washington by Capella García Arquitectura

Leave a Reply

Your email address will not be published.


8 + four =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 

Submit Your Work