Garden House by Joaquín Alvado Bañón

Category: Houses Published on 18 Dec, 2012 Tags: , , , , , ,

Spanish architect Joaquin Alvado Bañón has recently realized the ‘Garden House‘, a project that research the relation between nature and architecture. It is a rethinking, in a sustainable way of life, to transform the way of promoting the east side of SpainThe ground floor occupies the entire plot. The vertical elements of the structure merge with the tree trunks. Glass separates the interior from the exterior, limestone paving entering and leaving. An uncertain relationship is established between what is happening inside and outside, between the edges. Radiant floor heating makes this design condition comfortable.

The design establishes the natural/artificial relationship at every level. The distribution of the house descends to level 0 while the garden climbs to the upper storeys. The aim of this condition was that the blend of architecture and landscape should be present in every sphere of the project. Walk on earth and damp grass at every level of the house, breathe in its Mediterranean nature. Three generations in one place led to suggesting three life options. The ground floor is a shared environment but the upper storeys, dismembered by their entrances, allow more privacy. The idea sprang from seeing three ways to live in the same surroundings, three objects related to a single context. Private and public are part of the dwelling brief and as such are included as a working condition.

The stairs to the upper floors divide the built volumes into specific programmes. Structurally, because of earthquake risk, three independent structures had to be designed. They are stabilised by the sloping slabs that take the vegetation to the upper floors. The staircases are independent structures and some flights are only accessible to those occupying particular rooms. The built and plant elements combine into a structure of related fragments. Real things and their images generate combinations that multiply, endowing the project with this condition of unreality. The reflex glazing used on different planes of F brings the vegetation and the sky into the façades. Because the mirror-glazed elements are sliding and the weather changes, they make the project a live and dynamic thing.

The sloping planes introduce elements of the brief that establish bonds between the public nature of the ground floor and the private nature of the upper floors. The ramp entering the garage and those that raise the vegetation to the upper floors are public zones within the private spheres of the building.

(Click images for full size photos)


images © David Frutos


Noma Restaurant by Space Copenhagen
Rail House Santpoort by Zecc Architecten + ZW6 Interiors
Dolomitenblick by Plasma Studio
Villa Rieteiland-Oost by Egeon Architecten
The Mistral Wine and Champagne Bar in São Paulo by Studio Arthur Casas
T2B Tea Shop in Sydney by Landini Associates
Car Park House in Los Angeles by Anonymous Architects
'Didomestic' attic in Madrid by Elii Architects
Vine Hair Salon in Japan by Sides Core
Day-Care + Young Workers and Immigrants Hostel in Paris
Oxford Bookstore in New Delhi by Normal Studio
Villa Wienberg by Friis & Moltke and Wienberg Architects, Denmark
Stuart Weitzman boutique in Hong Kong by Zaha Hadid
Hotel Vincci Gala Barcelona by TBI Architecture & Engineering
JPG.ARQ refurbishes an apartment at Paulicéia Building, São Paulo
Liquid Laundry Gastrobar in Shaghai by hcreates
Christopher Kane Store London by John Pawson
Gold Souk by Liong Lie Architects at Beverwijk Bazaar
Dune House by Marc Koehler architects
Fonda Hawthorn by Techné Architecture + Interior Design, Australia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

three × = 12

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


Submit Your Work