Webb Chapel Park Pavilion in Dallas by Cooper Joseph Studio

Category: Architecture Published on 20 Dec, 2012 Tags: , , , , , ,
1-webb-chapel-park-pavilion-in-dallas-by-cooper-joseph-studio

In Dallas, Texas, the Department of Parks and Recreation is working to replace several decaying, minimal 1960s shelters in the surrounding metropolitan public parks. Sandwiched between a community soccer field and playground, this simple pavilion designed by New York practice Cooper Joseph Studio embraces a passive, natural cooling system that becomes one with the spatial design.

The solution asserts pure geometry to simultaneously achieve bold form and function. A concrete canopy of exaggerated depth enables a simple structure with minimal visible supports to create virtually seamless views of the surrounding site. The result is an impressive cantilever that comfortably sits atop a mere three structural supports.

Inside the pavilion, the heavy shell of concrete opens to reveal four playful, pyramidal voids in the roof. Although a whimsical surprise of color, the ceiling’s primary purpose is a natural ventilation system based on a traditional “palapa” encouraging the hot Texas air to move through the pavilion. Convection breezes are increased as the bold volume perceptually lifts away from the ground, leaving the seating embedded in a berm where the box once was.

The use of raw concrete as both structure and finish makes the shape both expressive and efficient. Both its conceptual model and execution match the demands of program and community with reductive simplicity. This bold result finds its identity in these dualities.

(Click images for full size photos)

images © Eduard Hueber

Recommended:

Dentist with a View by Shift architecture urbanism
Alla Lettera restaurant by Yet Matilde
House N by Maxwan
INABA Architects: Red Bull Music Academy in New York
Leigh & Orange: L'Avenue Shanghai
Ikibana Restaurant and Lounge in Barcelona by El Equipo Creativo
Foster + Partners: The Bow, a bold new landmark on Calgary's skyline
Coast Path Staircase at Royal William Yard by Gillespie Yunnie Architects
Cloudscapes at MOT by Tetsuo Kondo Architects + Transsolar
mini M grocery shop in Toulouse by Matali Crasset + Praline & Terres Nuages
Light Walls House by mA-style Architects
Copper-clad house by Graux & Baeyens Architecten
Casa Baladrar in Benissa by Langarita-Navarro Arquitectos
Folded Retail Kiosk by Make Architects
Flinders Lane Apartment by Clare Cousins Architects, Melbourne
Her Majesty’s Pleasure by +tongtong, Toronto
BIG and Heatherwick Studio unveiled Google’s new California HQ
Christopher Kane Store London by John Pawson
2105 Pratt GAUD Exhibition Floating Installation
Lightbox by Bohlin Cywinski Jackson

Leave a Reply

Your email address will not be published.


four + 6 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

Submit Your Work