Villa Rieteiland-Oost by Egeon Architecten

Category: Houses Published on 07 Jan, 2013 Tags: , , , , , ,

Dutch studio Egeon Architecten designed the ‘Villa Rieteiland-oost‘, a spacious detached house on the commuting Rieteiland East, IJburg, in Amsterdam. A clear almost mathematically devised private house carried out in wood and glass. Controlled elaboration, consequently carried out in interior and exterieur.

To the traditional arrangement of living on the ground floor and sleeping on the upper floors a floor is added for working from home. The ground floor has a glass facade with large sliding doors on the garden side, so that the residents can benefit most from the view. The bedroom floor is more open to the inside, the outside more closed. The floor with the office an consultation room has views all-around (Open / closed / open).

The timber frame house is built from fair and sustainable materials, has a heat pump and low temperature underfloor heating, natural ventilation, high insulation values of roof walls and floor, special heat-resistant glass, a sedum roof, attention to thermal bridging details and orientation. As a result, low level energy consumption realized.

(Click images for full size photos)

images © Chiel de Nooyer


The Lemperle Residence by Jonathan Segal Architect
Fika, house and temporary scandinavian shop in Japan by ondesign & Partners
My Fluffy Friend's Pet Shop in Vancouver by MCM Interiors
House N by Maxwan
Berri Residence in Montréal by NatureHumaine
Mary Rose Museum by Wilkinson Eyre and Pringle Brandon Perkins+Will
BIG completes the Danish National Maritime Museum
Aesop Mitte by WEISS—HEITEN
Run Colors sneaker store by Mode:lina Architekci
Loft FOR in Brussels by adn Architectures
V’ House by Wiel Arets Architects
In/Out by Agence Jouin Manku
Ace Hotel London Shoreditch by Universal Design Studio
Vertical Glass House by Atelier FCJZ
Mont De Marsan Mediateque by archi5
Taipei Apartment Interior by Tai & Architectural Design
Kusatsu house by ALTS Design Office
Tsubomi House by Flat House, Tokyo
Apos² office in Bangkok by Apostrophy’s
Rocksalt Bistro & Winebar Malta by Studio Daaa Haus

Leave a Reply

Your email address will not be published.

six − = 2

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


Submit Your Work