33M Tower in Melbourne by Elenberg Fraser

Category: Architecture Published on 09 Jan, 2013 Tags: , , , , , , ,
1-33m-tower-in-melbourne-by-elenberg-fraser

Elenberg Fraser’s new residential project, perfectly positioned at the edge of Melbourne’s CBD in MacKenzie Street, creates a vertical village that follows a story of ascendance and transcendance, inspired by the ancient myths of the angel Metatron (or Enoch, or Elijah) and Pandora’s Box. This project’s massing is crucial to its design. Broken into a series of six white, concrete towers of varying heights, and bound by a central lift core, 33M’s profile mirrors Melbourne’s skyline, creating a city within a city – a juxtaposed silhouette of its geographic context. The buildings are clad in Metatron’s feathers, at the lower levels the loose feathers wrap around all four sides of the podium, forming a sunshade around the bronze glass. The upper levels of the tower are abutted with white concrete panels that also feature feather-like forms, giving them nap and grain. Balconies are recessed into the tower blocks so that the eye reads the full form. The feathers cue you to look skyward – 33M’s vertical villages culminate in a variety of shared social spaces at the top of each tower, giving residents the convenience of apartment living with an unexpected luxury of space.

There are four rooftop garden areas, designed in collaboration with Oculus, which have garden walls, sun lounges and a pool. Whatever your schedule, you can make the most of the precious daylight hours as different gardens receive maximum sunlight at different periods throughout the day – morning, mid and late afternoon. Other rooftop areas include a spinning room, where you can ride off into the distance, leaving the worries of the day behind you, as well as an opulent private dining room with fabulous views. This area is perfect for entertaining large groups, it comes complete with an articulated boardwalk and sunbaking area where you can soak up the gentle rays of early evening. Activating the rooftops as habitable spaces completes the social organisation of 33M’s vertical villages.

As you enter the lobby you open Pandora’s box and ascendance shifts to transcendance, as infinite mirrors create the sensation of a body suspended in space. The overall impression is of a box cracked open, bronze and patterned light forming a path through the black depths. The apartments themselves are white and bronze light. Adaptable, their sliding doors enable the space to be reconfigured, residents can choose whether to integrate the front room into living environments. 33M gives you the bird’s-eye perspective and convenience of the inner-city high-rise lifestyle, with the amenity of a house or large complex.

(Click images for full size photos)

images courtesy of Elenberg Fraser

Recommended:

Flux Cocoon in Lausanne by Allegory
Plett 6541 + 2 House by SAOTA
Thula Fort Restoration by Abdullah Al-Hadrami
Casa Lapo by Florent Lesaulnier
Coast Path Staircase at Royal William Yard by Gillespie Yunnie Architects
House in Itami by Tato Architects
City Center Pavilion and Main Square by COMAC
Voila House by Fabian Tan Architect
Box House by 1:1 arquitetura:design
Museum Of The History Of Polish Jews by Lahdelma & Mahlamäki Architects
Glass office for Soho China in Shanghai by AIM Architecture
Studio Gang’s WMS boathouse at Clark Park, Chicago
King Fahad National Library by Gerber Architekten
Nendo redesigns women's clothing floor of the Seibu department store in Tokyo
Pó House by Ricardo Silva Carvalho Arquitectos
Kings Cross Pedestrian Tunnel with Integrated Lightwall
Breath Box pavilion by NAS Architecture
Robert Storey Studio for Nike Women's Fall Holiday Presentation 2014
Penthouse at 21 Wapping Lane by Amos and Amos, London
The Hague Suite Novotel by Constance Guisset

Leave a Reply

Your email address will not be published.


eight − = 5

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 

Submit Your Work