Dentist with a View by Shift architecture urbanism | urdesign magazine

Dentist with a View by Shift architecture urbanism

Category: Architecture Published on 15 Jan, 2013 Tags: , ,
14-project-google-birdhouse-by-shuchun-hsiao

Dutch practice Shift architecture urbanism has transformed and extended a suburban house in the centre of Best, a village in the south of the Netherlands, into a dental surgery with four treatment rooms and a new zinc-clad wing. The four new treatment rooms are situated in a new volume that at the same time mimics and contrasts the existing house. Its archetypical volume is derived from the existing house – it takes over the exact same inclination of the pitched roof – while it is being materialized in a very different material. Both the roof and the facades of the extension are clad with zinc. This strengthens the iconic quality of the archetype and renders the new extension into a “contextual alien” that blends into the rural surroundings and at the same time creates a clear new landmark that expresses its new function.

The new volume provides each treatment room with an archetypical space of a miniature house. Its high ridge and steep ceiling results in a vertical space that connects to the perspective of a patient in the dentist chair. A roof light in each treatment room enables the patients to relate with the outside, even during treatment. A large ‘flower window’, that also serves as a bench, floods the rooms with daylight and provides both the staff and their patients with a framed view of the surrounding green.

All secondary functions of the densist practice are positioned in the existing house without harming its structure and typical 1930’s details. The patient enters and waits in a homely and familiar atmosphere that, together with the experience of the surrounding garden from the extension, makes the necessary visit to the dentist in a (slightly) more comforting experience.

(Click images for full size photos)

10 project google birdhouse by shuchun hsiao1 Dentist with a View by Shift architecture urbanism 11 project google birdhouse by shuchun hsiao1 Dentist with a View by Shift architecture urbanism 12 project google birdhouse by shuchun hsiao1 Dentist with a View by Shift architecture urbanism 13 project google birdhouse by shuchun hsiao Dentist with a View by Shift architecture urbanism1 project google birdhouse by shuchun hsiao1 Dentist with a View by Shift architecture urbanism 2 project google birdhouse by shuchun hsiao1 Dentist with a View by Shift architecture urbanism 3 project google birdhouse by shuchun hsiao1 Dentist with a View by Shift architecture urbanism 4 project google birdhouse by shuchun hsiao1 Dentist with a View by Shift architecture urbanism 5 project google birdhouse by shuchun hsiao1 Dentist with a View by Shift architecture urbanism 6 project google birdhouse by shuchun hsiao1 Dentist with a View by Shift architecture urbanism 7 project google birdhouse by shuchun hsiao1 Dentist with a View by Shift architecture urbanism 8 project google birdhouse by shuchun hsiao1 Dentist with a View by Shift architecture urbanism 9 project google birdhouse by shuchun hsiao1 Dentist with a View by Shift architecture urbanism

images © Rene de Wit – courtesy of Shift architecture urbanism

 

Recommended:

High Speed Railway Station in Logroño by Abalos Sentkiewicz Arquitectos
Galaxy Soho by Zaha Hadid Architects
Flux Cocoon in Lausanne by Allegory
Folkwang Library by Max Dudler
Shoffice (shed + office) by Platform 5 architects
Hovenring - Circular Cycle Bridge by ipv Delft
IE Paper Pavilion in Madrid by Shigeru Ban
Paläon Research and Experience Center Schöninger Spears by Holzer Kobler Architekturen
Burma Jewelry Boutique in Paris by Atelier Du Pont
Zhengzhou Clubhouse by Noiz Architects
Asos Headquarters in London by MoreySmith
De Burgemeester by Studioninedots
Besiktas Fish Market refurbishment by GAD
V’ House by Wiel Arets Architects
Vegamar Seleccion Wine Shop in Valencia by Fran Silvestre Arquitectos
Archaeological Pavilion in Aachen by Kadawittfeldarchitektur
Nendo redesigns women's clothing floor of the Seibu department store in Tokyo
Serpentine Pavilion 2014 by Smiljan Radic
BIG Architects designs a large-scale Maze for the National Building Museum
The Jetty Mont-Saint-Michel in Normandy by Dietmar Feichtinger Architectes

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− 1 = six

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 

Submit Your Work