Principe’s Box House by u+a arquitectura

Category: Houses Published on 18 Jan, 2013 Tags: , , , ,
1-prinicpes-box-house-by-ua-arquitectura

Principe’s Box House is a rehabilitation project of a 53 sqm apartment for a young couple in Pontevedra designed by Spanish studio u+a arquitectura. The apartment, located in the top floor of a building of 1910, was originally divided into five rooms, besides a very reduced kitchen, a bathroom and a storage space under cover with a maximum height of 1.50 m.

To improve the habitability and spaciousness of dwelling, the interior was emptied. Interior divisions were eliminated, as well as the ceiling which covered the original wooden triangle beams. In order to do so, it is decided to concentrate the more technical uses in a simple and light structure. Around it, the rest of spaces flow being, at the same time, visually isolated.

To materialize this idea architects have realized a wooden box that holds the kitchen, WC, laundry, sinks area, shower and a small closet. This wooden piece was conceived as a piece of furniture. It was built in maple wood as a tribute to the owner’s love for Spanish guitars, usually made of this material.

As this was a rehabilitation work it was considered important to maintain a reference to the past, discovering what already existed placing it in a new context of time but keeping its essence and history. Existing elements and constructive systems were recovered.

(Click images for full size photos)

images © Héctor Santos-Díez

Recommended:

High Speed Railway Station in Logroño by Abalos Sentkiewicz Arquitectos
Torre Júlia | Pau Vidal, Sergi Pons and Ricard Galiana
Lens House by Alison Brooks Architects
Tokyo Apartment by Sou Fujimoto Architects
Chic & Basic Ramblas Hotel by Lagranja Design
House in Yoro by Airhouse Design Office
Ikibana Restaurant and Lounge in Barcelona by El Equipo Creativo
Casa Xonar by Arnold Aarssen & Janneke de Bruijn-Haane
House in Ofuna by LEVEL Architects
Renovation of Casa Dorda by Martín Lejarraga Architects
Renovation of Piet Bloms' Supercube in Rotterdam by Personal Architecture
David Kohn Architects’ Carrer Avinyó awarded INSIDE World Interior of the Year 2013
Tel Aviv Townhouse by Pitsou Kedem
Ardmore Residence tower in Singapore by UNStudio
Villa Kogelhof by Paul de Ruiter Architects
B' Tower in Rotterdam by Wiel Arets Architects
Vertical Glass House by Atelier FCJZ
The White Retreat by Colombo and Serboli Architecture
White Attic in Lisbon by Diogo Passarinho and Duarte Caldas
House in the Landscape by Kropka Studio, Poland

Leave a Reply

Your email address will not be published.


eight × = 56

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 

Submit Your Work