Sliced Porosity Block by Steven Holl Architects

Category: Architecture Published on 18 Jan, 2013 Tags: , , , ,
1-sliced-porosity-block-by-steven-holl-architects

New York firm Steven Holl Architects has recently completed the Sliced Porosity Block, a complex of five multifuctional towers around a public plaza in Chengdu, China. Creating a metropolitan public space instead of object-icon skyscrapers, this three million square foot project, made by white concrete and glass, takes its shape from its distribution of natural light. The large public space framed by the block is formed into three valleys inspired by a poem of the city’s greatest poet Du Fu (713-770) who wrote, ‘From the northeast storm-tossed to the southwest, time has left stranded in Three Valleys.’

The Sliced Porosity Block is heated and cooled with 468 geothermal wells and the large ponds in the plaza harvest recycled rainwater, while the natural grasses and lily pads create a natural cooling effect. High-performance glazing, energy-efficient equipment and the use of regional materials are among the other methods employed to reach the LEED Gold rating.

(Click images for full size photos)

images © 

Recommended:

HHD_FUN | Rizhao Visitor Center, China
Factory Building on the Vitra Campus by SANAA
Foscarini Store in New York by Ferruccio Laviani
The Pool at Pyne in Bangkok by TROP Studio
Library of Birmingham by Mecanoo
Lucerne Festival Ark Nova: inflatable mobile concert hall by Arata Isozaki and Anish Kapoor
Emporia shopping centre in Malmö by Wingårdhs
NL Architects transformed containers into Barneveld Noord Bus Station
Papabubble in Yokohama by Schemata Architects
Starbucks unveils new store inspired by New Orleans’ Coffee Heritage and Artistic Spirit
Hongkun Art Gallery / Art Arcadion by Penda
Mixed-use building for artists in Hackney by Trevor Horne Architects
City of Dreams Hotel Tower in Macau by Zaha Hadid
BIG Architects designs a large-scale Maze for the National Building Museum
Sliding Nature installation by Torafu Architects for Panasonic
Le Coiffeur: Hair Salon in Marseille by Margaux Keller + Bertrand Guillon
Camper Store in Palma de Mallorca by Fernando Amat
Autodesk's Tel-Aviv Offices by Setter Architects
A Refurbished Apartment in Taipei by CHI-TORCH
Slovenia Pavilion for Expo Milano 2015 by SoNo Arhitekti

Leave a Reply

Your email address will not be published.


1 + six =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

Submit Your Work