Sou Fujimoto designs the 2013 Serpentine Gallery Pavilion | urdesign magazine

Sou Fujimoto designs the 2013 Serpentine Gallery Pavilion

Category: Architecture Published on 14 Feb, 2013 Tags: , ,
Sou Fujimoto designs the 2013 Serpentine Gallery Pavilion

Japanese architect based in Tokyo Sou Fujimoto has been commissioned to realize the Serpentine Gallery Pavilion this year. For the 2013 edition Fujimoto proposes an architectural landscape, a transparent terrain that encourages people to interact with and explore the site in diverse ways.

The Pavilion will be a delicate, three-dimensional structure, each unit of which will be composed of fine steel bars. It will form a semi-transparent, irregular ring, simultaneously protecting visitors from the elements while allowing them to remain part of the landscape. The overall footprint will be 350 square-metres and the Pavilion will have two entrances. A series of stepped terraces will provide seating areas that will allow the Pavilion to be used as a flexible, multi-purpose social space.

2 sou fujimoto designs the 2013 serpentine gallery pavilion Sou Fujimoto designs the 2013 Serpentine Gallery Pavilion

The delicate quality of the structure, enhanced by its semi-transparency, will create a geometric, cloud-like form, as if it were mist rising from the undulations of the park. From certain vantage points, the Pavilion will appear to merge with the classical structure of the Serpentine Gallery, with visitors suspended in space.

Fujimoto is the third Japanese architect to accept the invitation to design the Serpentine Gallery Pavilion, following Toyo Ito in 2002 and Kazuyo Sejima & Ryue Nishizawa of SANAA in 2009. Past Pavilions have included designs by Herzog & de Meuron and Ai Weiwei (2012), Frank Gehry (2008), the late Oscar Niemeyer (2003) and Zaha Hadid, who designed the inaugural structure in 2000.

(Click images for full size photos) – images © Sou Fujimoto Architects

Recommended:

Papabubble by Schemata Architects @ Daimaru Tokyo
Absolute Towers by MAD architects
Hasselt Court of Justice by J. Mayer H. Architects
Paloma in Nîmes by Tetrarc
Rijksmuseum by Cruz y Ortiz Arquitectos
Silk Pavilion by the Mediated Matter Group at MIT Media Lab
2Day Languages by +Quespacio
The Pool at Pyne in Bangkok by TROP Studio
Aesop Mitte by WEISS—HEITEN
MODU’s Outdoor Room installation focuses on air quality issues in Beijing
The new Els Encants Vells by b720 Arquitectos in Barcelona
COBE + Transform completed the Porsgrunn Maritime Museum
Deloitte Headquarter in Oslo by Snøhetta
Nikebasketball Store in Chiba by Specialnormal
MINIMOD, Prefabricated modular house by MAPA
AESOP store in Kyoto by Simplicity
Mikko birdhouse by Pygmalion Studio
Mixed-use building for artists in Hackney by Trevor Horne Architects
"Where Architects Live" exhibition at Salone del Mobile
Autostadt Interactive Installation for Children by J. Mayer H.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 

Submit Your Work