HomeMade single family home by Bureau de Change | urdesign magazine

HomeMade single family home by Bureau de Change

Category: Houses Published on 15 Feb, 2013 Tags: , , , , ,
HomeMade single family home by Bureau de Change

HomeMade’ is the first residential scheme by London-based design studio Bureau de Change. The project takes two neighbouring properties and merges them into a single family home with a new extension providing a kitchen and living space at the rear of the property. The project connects the two properties by opening up many of the dividing walls and creating openings to give visibility, access and a more unified feel.

“By changing the plan form in this way, we fundamentally altered the flow of the houses.  We didn’t want to be constrained by the old format – we wanted to address it as a single family space.  A key part of this was identifying a new ‘heart’ for the home” said Billy Mavropoulos, architect and  Bureau de Change partner.

This ‘heart’ is created through an oak-wrapped box which sits at the meeting point between the original house and the new family space. Within this box is contained storage, partitions and a new cloakroom. At its edge sections of timber are peeled at right angles to form an open staircase leading to the floors above. Beyond this core sits the new kitchen and dining space – created by wrapping the entire rear facade in glass, as though the two buildings are being physically pulled together by the glazing.

2 homemade single family home by bureau de change HomeMade single family home by Bureau de Change

This 11 metre-long façade consists of tall sliding glass doors which blur the boundary between the inside and outside. At the edges, the glass doors ‘climb’ over the original building, creating skylights and windows with the same finish and detailing. Inside this space, the steel kitchen islands are hidden within two oversized resin shells which appear to have been pulled up from the floor.

Inside the house, original features have been retained or reused wherever possible. But at the rear, the character of the new extension is also adopted in the first floor where new windows form large glass walls in the bathroom and at points, are extruded to create seating. Throughout the house the differences between old and new, light and dark are celebrated.

(Click images for full size photos)

3 homemade single family home by bureau de change HomeMade single family home by Bureau de Change 4 homemade single family home by bureau de change HomeMade single family home by Bureau de Change 9 homemade single family home by bureau de change HomeMade single family home by Bureau de Change 5 homemade single family home by bureau de change HomeMade single family home by Bureau de Change 6 homemade single family home by bureau de change HomeMade single family home by Bureau de Change 7 homemade single family home by bureau de change HomeMade single family home by Bureau de Change 8 homemade single family home by bureau de change HomeMade single family home by Bureau de Change 10 homemade single family home by bureau de change HomeMade single family home by Bureau de Change 11 homemade single family home by bureau de change HomeMade single family home by Bureau de Change

images © Eliot Postma

 

Recommended:

New Musical School of Louviers by Opus 5
Villa Midgård by DAPstockholm
Nest, the Ecologic Pavilion In Alsace by Studio 1984
Christian Louboutin Christmas windows by studio XAG
HITGallery Hong Kong by Fabio Novembre
12 Houses in Icod by daolab
Fairhaven Residence by John Wardle Architects
Coast Path Staircase at Royal William Yard by Gillespie Yunnie Architects
Summerhouse Lagnö by Tham & Videgård Arkitekter
Cornerstone Cafe by Paul Crofts Studio
Voila House by Fabian Tan Architect
The Serpentine Sackler Gallery by Zaha Hadid opens to the public
Not Guilty restaurant - Zurich by Ippolito Fleitz Group Identity Architects
Sacred Space: Leonardo Ulian's solo exhibition at Beers.Lambert art gallery - London
Factory Jaffa House by Pitsou Kedem Architect
Nikebasketball Store in Chiba by Specialnormal
SOM completes University Center for The New School in New York
Hazukashi House in Kyoto by Alts Design Office
G-Star RAW HQ by OMA, Amsterdam
Bombay Sapphire Distillery at Laverstoke Mill by Thomas Heatherwick

Leave a Reply

Your email address will not be published.


eight − 1 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 

Submit Your Work