Lullaby Factory by Studio Weave

Category: Design Published on 25 Feb, 2013 Tags: , , , ,
Lullaby Factory by Studio Weave

Hackney-based Studio Weave has transformed an awkward exterior space landlocked by buildings into the Lullaby Factory – a secret world that cannot be seen except from inside the hospital and cannot be heard by the naked ear, only by tuning in to its radio frequency or from a few special listening pipes.

 The multi-phased redevelopment of Great Ormond Street Hospital, in London’s Bloomsbury area, means that the recently completed Morgan Stanley Clinical Building and the 1930s Southwood Building currently sit very close together. The latter is due to be demolished in 15 years, but in the intervening period large windows in the west elevation of the MSCB look directly onto a pipe-ridden brickwork facade, with the gap between the two less than one metre in places.

Lullaby Factory by Studio Weave

In our competition entry we proposed that the Southwood Building, with its oodles of mysterious pipes and plant is not really the Southwood Building, but the Lullaby Factory, manufacturing and releasing gentle, beautiful lullabies to create a calming and uplifting environment for the young patients to recover insay architects. Our aim for this project was to re-imagine the Southwood façade as the best version of itself, accepting and celebrating its qualities and oddities; and rather than hiding what is difficult, creating something unique and site specific.” 

“We have designed a fantasy landscape reaching ten storeys in height and 32 metres in length, which can engage the imagination of everyone, from patients and parents to hospital staff, by providing an interesting and curious world to peer out onto. Aesthetically the Lullaby Factory is a mix of an exciting and romantic vision of industry, and the highly crafted beauty and complexity of musical instruments.”

The Lullaby Factory consists of two complimentary elements: the physical factory that appears to carry out the processes of making lullabies and the soundscape. Composer and sound artist Jessica Curry has composed a brand new lullaby especially for the project, which children can engage with through listening pipes next to the canteen or from the wards by tuning into a special radio station.

Lullaby Factory by Studio Weave Lullaby Factory by Studio Weave Lullaby Factory by Studio Weave Lullaby Factory by Studio Weave Lullaby Factory by Studio Weave Lullaby Factory by Studio Weave Lullaby Factory by Studio Weave Lullaby Factory by Studio Weave Lullaby Factory by Studio Weave Lullaby Factory by Studio Weave Lullaby Factory by Studio Weave Lullaby Factory by Studio Weave Lullaby Factory by Studio Weave Lullaby Factory by Studio Weave

images courtesy of Studio Weave

Recommended:

Sam Weller | Snelson Stool
Serrano Street’s Christmas Lighting by Teresa Sapey
Stone Garden Installation at Toronto IDS 2013 by Nendo
253 Pacific Street building in Brooklyn by James Cleary Architecture
6 at 6 clock by Human Since 1982 for Victor Hunt
Hood: modular pendant lamp by Form Us With Love for Atelje Lyktan
Outside-In Garden by Meir Lobaton Corona + Ulli Heckmann
Plume, the recoiling bicycle mudguard
Cloud Ceiling installation by Wayne Garrett & Caitlind Brown at Progress Bar
Sky Planter by Boskke
Spider's Thread crystal chair sculpture by Tokujin Yoshioka
Semi-Wrinkle Washi Lamp by Nendo + Taniguchi Aoya Washi
Afillia 3D Printed Lights collection by Alessandro Zambelli for .exnovo
The Proud Archivist by TILT
The Cube installation by Oyler Wu Collaborative for the Beijing Biennale
Blow, Inflatable Lamps by Theo Möller
XX Century Capital: Giant Golden Piñata Cow in New York by Sebastian Errazuriz
Anglepoise Type75 table lamp by Paul Smith
Rain Bottle installation by Nendo at Maison & Objet
Llama Clothes Rack by André Simón

Leave a Reply

Your email address will not be published.


7 + five =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 

Submit Your Work