18 Feet & Rising offices by Studio Octopi | urdesign magazine

18 Feet & Rising offices by Studio Octopi

Category: Architecture Published on 05 Mar, 2013 Tags: , , , ,
18 Feet & Rising offices by Studio Octopi

After designing 18 Feet & Rising’s work desks, Studio Octopi were commissioned to work on the fit-out of their new 5,300sqft offices in central London. The office on Clipstone Street is striking because of its original simplicity. Architects have created a variety of spaces within the open plan office, culminating in a striking tunnel leading to the meeting room.

The architects divided the office into three zones: work, socialise and pitch. Each zone was then supported by a secondary tier of: read, make and plan. The zones were defined by black stained plywood walls and woven vinyl flooring. These act as theatrical devices in function and appearance. As with theatre the design enhances the presence and immediacy of the experience. The work desks were arranged within a cog form. On entering the agency, the end of the cog disappears out of view. It is difficult to perceive the space denoted as a work zone, there is an illusionary aspect to the design.

Power and data was taken off the existing overhead supply and distributed to the desks throughout the low plywood walls. Break out spaces are scattered to the perimeter provide views across neighbouring buildings. To the inside of the cog, the kitchen opens onto a central café seating area. There is no reception; the café area fulfils this role.

(Click images for full size pictures)

2 18 feet rising offices by studio octopi 18 Feet & Rising offices by Studio Octopi3B 18 Feet & Rising offices by Studio Octopi5 18 feet rising offices by studio octopi 18 Feet & Rising offices by Studio Octopi 6 18 feet rising offices by studio octopi 18 Feet & Rising offices by Studio Octopi 7 18 feet rising offices by studio octopi 18 Feet & Rising offices by Studio Octopi 8 18 feet rising offices by studio octopi 18 Feet & Rising offices by Studio Octopi

images © Petr Krejčí

Recommended:

Dentist with a View by Shift architecture urbanism
The Scope House by mA-style
Aesop Fillmore Street Store by NADAAA
Weltspiegel Cottbus - Movie Theater by Alexander Fehre
Hewlett House by MPR Design Group
Kempart Loft in Liège, Belgium by Daniel Dethier
Thula Fort Restoration by Abdullah Al-Hadrami
Coventry University, Engineering and Computing Building by Arup Associates
Coast Path Staircase at Royal William Yard by Gillespie Yunnie Architects
Kabinett apartment by Septembre
NL Architects transformed containers into Barneveld Noord Bus Station
House in Ishikiri by Tato Architects
Lake Cottage by UUfie
Tobaco Hotel in Łódź, Poland by EC-5
Loft FOR in Brussels by adn Architectures
Seaside House by Ultra Architects
Ao Studio by Keiji Ashizawa Design
"Where Architects Live" exhibition at Salone del Mobile
The Jane Restaurant by Piet Boon, Antwerp - Belgium
House in Kashiwa by Yamazaki Kentaro Design Workshop, Japan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 

Submit Your Work