Port Vieux pavilion by Foster + Partners

Category: Architecture Published on 05 Mar, 2013 Tags: , , ,
Port Vieux pavilion by Foster + Partners

In the stunning Marseille’s World Heritage-listed harbour, Foster + Partners, last Saturday, have officially inaugurated  the ‘Port Vieux’ pavilion. The new events pavilion is a simple, discreet canopy of highly reflective stainless steel, 46 by 22 metres in size, open on all sides and supported by slender pillars. Its polished, mirrored surface reflects the surrounding port and tapers towards the edges, minimising its profile and reducing the structure’s visual impact. Reclaiming the quaysides as civic space and reconnecting the port with the city, the boat houses and technical installations that previously lined the quays have been moved to new platforms and clubhouses over the water. The pedestrian area around the harbour has been enlarged and traffic will be gradually reduced over the coming years to provide a safe, pedestrianised environment that extends to the water’s edge.

The landscape design, which was developed with Michel Desvigne, includes a new pale granite surface, in the same shade as the original limestone cobbles. The simple, hard-wearing, roughly textured materials are appropriate to the port setting, and to improve accessibility for all, kerbs and level changes have been eliminated.

(Click images for full size pictures)

Port View pavilion by Foster + Partners Port View pavilion by Foster + Partners Port View pavilion by Foster + Partners Port View pavilion by Foster + Partners

image © Nigel Young – courtesy of Foster + Partners

Recommended:

Nantong Urban Planning Museum by HENN Architekten
100% Chocolate Café in Tokyo by Wonderwall
Silo 468 by Lighting Design Collective
Penhaligon's shop in London by Christopher Jenner
Cathedral of the Northern Lights in Alta by SHL - Schmidt Hammer Lassen architects + Link Arkitekter
Elevated Sports Court at LaSalle Franciscanas School by Guzmán de Yarza Blache
STEREOTANK: Little Free Library in Nolita, New York
Google Dublin Campus by Camenzind Evolution
Coast Path Staircase at Royal William Yard by Gillespie Yunnie Architects
Hull's new Scale Lane Bridge by McDowell+Benedetti Architects
MYKITA Shop in New York
Asos Headquarters in London by MoreySmith
High School Crinkled Wall by Wiesflecker Architekten
Refuge du Goûter by Groupe H
National Library of Sejong City by Samoo Architects & Engineers
GRID, kinetic light installation in Lyon by Tetro and Whitevoid
Guangzhou Circle Mansion by Joseph di Pasquale architect
Fuzhou Wusibei Thaihot Plaza by SPARK architects, China
Paul Smith Flagship Store in Seoul by THE SYSTEM LAB
Apos² office in Bangkok by Apostrophy’s

Leave a Reply

Your email address will not be published.


seven × 7 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

Submit Your Work