Taiyuan Museum of Art by Preston Scott Cohen | urdesign magazine

Taiyuan Museum of Art by Preston Scott Cohen

Category: Architecture Published on 22 Apr, 2013 Tags: , , ,
Taiyuan Museum of Art by Preston Scott Cohen

The Taiyuan Museum of Art is one of the last works completed by Cambridge-based architect Preston Scott Cohen in the the northern Chinese province of Shanxiis. The new museum of art is composed of a cluster of buildings unified by continuous and discontinuous promenades both inside and outside. The building responds to the urban parkscape in which it is set: visitors are encouraged to pass through the building while not entering into the museum itself. An exterior ramp threading through the building connects the heterogeneous hardscapes, lawns and sculpture gardens. The integration of building and landscape registers multiple scales of territory ranging from the enormity of the adjacent Fen River to the intimacy of the museum’s own particular spatial episodes.

Inside, the security of museum space is maintained by a highly controlled interface between gallery and non-gallery programs including an auditorium, bookstore, restaurant, library, education center and administrative wing. The individual sets of elevators and cores are distributed to guarantee easy access and easy divisibility between zones regulated by different schedules and rules of access. At the garage level, the services are intricately planned in order not to interfere with parking lots for staff and public.

2 taiyuan museum of art by preston scott cohen Taiyuan Museum of Art by Preston Scott Cohen

The museum galleries are organized to ensure maximum curatorial flexibility. The galleries can be organized into a single, spiraling sequence for large chronological exhibitions or into autonomous clusters operating independently. For visitors architectural cues offer – the placement of ramps and portals, the expansion and contraction of space – provide a means of wayfinding. The building gives visitors the freedom either to follow a predetermined chronological sequence or to skip from one set of galleries to another, in a nonlinear fashion.

Exterior light weight honeycomb panels with stone veneer produce an evocative and elusive material effect and the perception of an exceptional scale. The panels are reflective as if metallic, seemingly too large to be stone panels, but clearly possessing the properties of both materials. Advanced parametric software allowed panels to conform to standard widths, reducing material waste.

3 taiyuan museum of art by preston scott cohen Taiyuan Museum of Art by Preston Scott Cohen 4 taiyuan museum of art by preston scott cohen Taiyuan Museum of Art by Preston Scott Cohen 5 taiyuan museum of art by preston scott cohen Taiyuan Museum of Art by Preston Scott Cohen 6 taiyuan museum of art by preston scott cohen Taiyuan Museum of Art by Preston Scott Cohen 7 taiyuan museum of art by preston scott cohen Taiyuan Museum of Art by Preston Scott Cohen 8 taiyuan museum of art by preston scott cohen Taiyuan Museum of Art by Preston Scott Cohen 9 taiyuan museum of art by preston scott cohen Taiyuan Museum of Art by Preston Scott Cohen 10 taiyuan museum of art by preston scott cohen Taiyuan Museum of Art by Preston Scott Cohen

all images © Preston Scott Cohen

Recommended:

Vertical Loft by Shift A + U
VV Capelle Soccer Clubhouse by MoederscheimMoonen Architects
Izakaya Singer at OCT Bay by Panorama
Théâtre of Saint-Nazaire by K-architectures
My Fluffy Friend's Pet Shop in Vancouver by MCM Interiors
Le Temps Machine by Moussafir Architectes
CMA CGM Headquarters by Zaha Hadid photographed by Hufton + Crow
Coach Omotesando Flagship Store by OMA
Factory Building on the Vitra Campus by SANAA
Burma Jewelry Boutique in Paris by Atelier Du Pont
FRAC Centre extension by Jakob + MacFarlane Architects
The Story Tower by RTU International Architecture Summer School
Louisiana State Museum and Sports Hall of Fame by Trahan Architects
Wavy School Landscape by Svet Vmes
In/Out by Agence Jouin Manku
Aesop Kawaramachi by Torafu Architects
Studio Gang’s WMS boathouse at Clark Park, Chicago
Laboratorio Espresso, Milanese coffee shop in Glasgow by Do-Architecture
Sliding Nature installation by Torafu Architects for Panasonic
Léo Lagrange Stadium by archi5, Toulon

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 

Submit Your Work