Paramount Residence Alma by Plasma Studio | urdesign magazine

Paramount Residence Alma by Plasma Studio

Category: Houses Published on 21 Aug, 2013 Tags: , , , , ,
Paramount Residence Alma by Plasma Studio

This geometric wooden structure is one of the most particular aspects of this house designed by architects Plasma Studio in the Italian Dolomites. Having already made their mark on nearby Residence Königswarte with the addition of the Strata Hotel in 2007, Plasma Studio sought to follow a similar skin organization. A timber strip section in larch wood was borrowed from the neighbouring Strata and extruded along two paths.

2 paramount residence alma by plasma studio Paramount Residence Alma by Plasma Studio

The first stretches across the site, picking up the topography on either end of the building and climbing to enclose a third storey balcony. Here, the edge skirts around the existing footprint, leaving corners exposed to acknowledge its presence.

A second path draws the timber skin up from behind, folding around the chimney to return to the ground. Interstitial spaces between the exterior walls and wooden bands swell at ground level to offer sheltered outdoor living spaces.

3 paramount residence alma by plasma studio Paramount Residence Alma by Plasma Studio

The interior of this family home is characterized by 360-degree views. Perhaps the most spectacular of these being a view of the sky through an incision over the central stair. This opening delivers an immediate reading of exterior weather conditions, collecting precipitation and receiving direct sunlight.

The main living spaces are split over two floors with first floor bedrooms off a skylit corridor, and an open plan kitchen, dining and family room encircling a fireplace on the second floor.

5 paramount residence alma by plasma studio Paramount Residence Alma by Plasma Studio

All living spaces in the private residence have direct access to the outside through a series terraces or gardens. Limited material and colour palettes give strength to the space, with splashes of colour in the children’s washroom. The otherwise white walls provide a backdrop for an ever-changing display of shadows from the pleated roof above.

8 paramount residence alma by plasma studio Paramount Residence Alma by Plasma Studio 7 paramount residence alma by plasma studio Paramount Residence Alma by Plasma Studio 4 paramount residence alma by plasma studio Paramount Residence Alma by Plasma Studio 6 paramount residence alma by plasma studio Paramount Residence Alma by Plasma Studio

all images © HERTHA HURNAUS

Recommended:

Lens House by Alison Brooks Architects
Daikanyama T-Site by Klein Dytham Architecture
House in Travessa de Patrocinio by Luís Rebelo de Andrade + Tiago Rebelo de Andrade + Manuel Cachã...
Celeste Champagne & Tea Room by PRODUCTORA
PARKROYAL on Pickering by WOHA
Loop Kindergarten SAKO Architects
Camper Store in New York by Nendo
Moriyuki Ochiai Architects created an Aluminium Flower Garden for the Hana Restaurant
Sagaponack House by Bates Masi Architects
Mercato Restaurant & Bar in Shanghai by Neri&Hu
Tetsuo Kondo: House in Chayagasaka
Auckland Art Gallery by Francis-Jones Morehen Thorp
Rosewood Abu Dhabi Hotel by Handel Architects + BBG-BBGM
Starbucks unveils new store inspired by New Orleans’ Coffee Heritage and Artistic Spirit
Aesop Elements store - Hong Kong
HB6B apartment in Stockholm by Karin Matz
ARCHIZOOM by Federico Babina
Aesop Bibliotekstan by In Praise of Shadows
The Family Playground apartment in Kaohsiung City by House Design
Mondrian London Hotel by Tom Dixon's Design Research Studio

Leave a Reply

Your email address will not be published.


one + 1 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 

Submit Your Work