High School Crinkled Wall by Wiesflecker Architekten

Category: Architecture Published on 12 Sep, 2013 Tags: , , , ,
High School Crinkled Wall by Wiesflecker Architekten

The high school in the Schillerstraße in Kufstein, Austria is a building with a long standing tradition. It has been planned by architect Willy Graf from Stuttgart and opened in 1907. Around 1980 followed an extension and renovation, seamlessly integrated in the same style of the existing building.

High School Crinkled Wall by Wiesflecker Architekten

30 years later, in 2009, for the again necessary extension an architectural competition was won by Johannes Wiesflecker, who designed a project which was convincing both in its urbanistic approach to the already existing basic building structure and its special internal organization. Set clearly apart from the existing building – a designated historic monument in the local traditional style of the early 20th century – he placed a new independent, conical-shaped structure, in which now approximately half of the original classes are housed. A generously planned entrance area develops under the new building up to the u-formed existing building arranged around an inner courtyard and creates, together with the newly designed gymnasium area in the basement, an attractive spatial sequence.

High School Crinkled Wall by Wiesflecker Architekten

The south-east façade consists of a shear wall which hangs approximately 2.5 m in front of the existing glass façade. This shear wall is the distinguishing artistic element of this new building. In cooperation with the artist Karl-Heinz Klopf, a “crinkled wall” was created, a three-dimensional concrete structure which hangs like a sheet of crumpled paper from the roof down to the first floor.

High School Crinkled Wall by Wiesflecker Architekten High School Crinkled Wall by Wiesflecker Architekten High School Crinkled Wall by Wiesflecker Architekten High School Crinkled Wall by Wiesflecker Architekten High School Crinkled Wall by Wiesflecker Architekten High School Crinkled Wall by Wiesflecker Architekten

all images © DAVID SCHREYER

Recommended:

House Ber by Nico van der Meulen Architects + M Square Lifestyle Design
Messe Basel New Hall by Herzog & de Meuron
House in Goido by Fujiwaramuro Architects
Statoil Regional and International Offices by a-lab
Fairhaven Residence by John Wardle Architects
Qin, the Eternal Emperor and his Terracotta Warriors at Bernisches Historisches Museum by Holzer Kob...
Studio O+A: Evernote headquarter
Emporia shopping centre in Malmö by Wingårdhs
Heydar Aliyev Center by Zaha Hadid Architects
COBE + Transform completed the Porsgrunn Maritime Museum
The Proud Archivist by TILT
Dominique Perrault inaugurates the DC Tower
Forfatterhuset Kindergarten by COBE, Copenhagen
Light Sheds: Photography studio in Kanagawa by FT Architects
The Greenwich Hotel TriBeCa Penthouse by Axel Vervoordt + Tatsuro Miki
Her Majesty’s Pleasure by +tongtong, Toronto
Fujigaoka M apartment in Yokohama by Sinato
Ikanos Restaurant Montréal by Blazys Gérard
Consuelo Jorge Designs an Apartment for an Art Collector in São Paulo
Aesop Tokyo Midtown by Torafu Architects, Japan

Leave a Reply

Your email address will not be published.


two − 1 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

Submit Your Work