De Burgemeester by Studioninedots

Category: Architecture Published on 19 Nov, 2013 Tags: , , , , ,
1-de-burgemeester-by-studioninedots

An angular wooden staircase ascends the lobby of this office renovation in the Dutch town of Hoofddorp by Amsterdam-based architects Studioninedots. De Burgemeester is a commercial property in Netherlands that was renovated by the architects team and opened on November 5th, 2013. According Studioninedots the secret of the transformation is  “A vertical lobby featuring an open staircase where people meet face to face, a space that brings people together both literally and figuratively. We space. That’s our name for this communal area at the heart of the building. It’s a place that brings people together. Out of the concrete floors we carved a 14-metre-tall void that houses a giant staircase that cuts diagonal lines through the void as it makes its way upwards, linking the different floors to one another.”

2-de-burgemeester-by-studioninedots

“Now people are on the move, making their way back and forth on the timber steps. Some of them linger for a chat, and there’s space on the broad treads to sit for a moment. The sound of chatter and the aroma of coffee from the café below now fill the hall. Most of the office space has already been leased, bringing the building back to life once again.”

3-de-burgemeester-by-studioninedots

The De Burgemeester building was part of a ‘cloud’ of blue foam models on show in the Dutch pavilion at the 2010 Venice Architecture Biennale. In an exhibition entitled ‘Vacant NL’, the pavilion housed a vast model that depicted all the unoccupied buildings in the Netherlands. “The exhibition proved confrontational for the way it captured the sheer scale of empty space and rendered it visible at a glance, and for the conclusion expressed: the era of growth is finished, and scarcely anything more needs to be built.”

At the same time, that sea of blue also contained a promise. Vacant NL posed a creative challenge to architects: discover the potential of these buildings; adapt them for our era of economic stagnation and population decline; transform them, temporary or otherwise, into flexible and sustainable structures; to ensure a new appreciation of these buildings.

4-de-burgemeester-by-studioninedots 5-de-burgemeester-by-studioninedots 6-de-burgemeester-by-studioninedots 7-de-burgemeester-by-studioninedots 8-de-burgemeester-by-studioninedots 9-de-burgemeester-by-studioninedots 10-de-burgemeester-by-studioninedots 11-de-burgemeester-by-studioninedots 12-de-burgemeester-by-studioninedots 13-de-burgemeester-by-studioninedots

all images © PETER CUYPERS

Recommended:

Me London Hotel by Foster + Partners
My Fluffy Friend's Pet Shop in Vancouver by MCM Interiors
Statoil Regional and International Offices by a-lab
Casa CorMAnca by Paul Cremoux Studio
Waanders In de Broeren by BK. Architecten
The Teatrino of Palazzo Grassi by Tadao Ando
OMA completes De Rotterdam "Vertical City" Tower
House in Yatsugatake by Kidosaki Architects Studio
Deloitte Headquarter in Oslo by Snøhetta
Nendo redesigns women's clothing floor of the Seibu department store in Tokyo
Element Café at Amara Hotel by designphase dba
Foster + Partners inaugurated the Yacht Club de Monaco
Finefood restaurant and coffee shop in Stockholm by Note Design Studio
Bombay Sapphire Distillery at Laverstoke Mill by Thomas Heatherwick
Le 205 by Atelier Moderno, Montréal
Patisserie À La Folie - Montréal by Atelier Moderno
Sardinera House in Xàbia by Ramón Esteve Estudio, Spain
Rocksalt Bistro & Winebar Malta by Studio Daaa Haus
Adidas SUPERSTAR | Hall of Fame pop-up store, Seoul
Montee Karp Residence by Patrick Tighe Architecture, Malibu

Leave a Reply

Your email address will not be published.


6 − two =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

Submit Your Work