Villa Kogelhof by Paul de Ruiter Architects

Category: Houses Published on 03 Dec, 2013 Tags: , , , , ,
1-villa-kogelhof-by-paul-de-ruiter-architects

Amsterdam-based Paul de Ruiter Architects designed ‘Villa Kogelhofan’, an autonomous – energy neutral dwelling in Kamperland, The Netherlands. To approach the villa there is a deserted road across the estate. The estate is part of a larger program initiated by the government, which aims to connect regional ecological zones throughout the country. The current owner bought the site, once farmland, seven years ago. It is a protected habitat for animals and plants and a major tourist draw in the area, open to the public. Permission to build a house on the land was given only on condition that it was returned to its pre-agricultural state. The planting of some 71,000 six-year-old trees hint at the future of the estate as ‘a villa in the woods’ and were planted already in 2006. A rectangular pond was digged, requiring the removal of 70,000 cubic metres of soil.

2-villa-kogelhof-by-paul-de-ruiter-architects

After ten minutes’ drive across the estate, you reach an underground volume via a sloping driveway. The underground volume of the house consists the entrance, parking, storage and a workspace which looks out over the pond. The living area is situated in the floating glass box above ground. It’s plan is open and consists of volumes for the living room, the kitchen, bedrooms, bathroom and a patio. The façade is completely made out of glass and offers a spectacular view over the surrounding landscape. The natural setting contrasts with the technical and modern appearance of the villa, that refers to the Dutch world famous coastal defence dams known as the Delta works.

5-villa-kogelhof-by-paul-de-ruiter-architects

One of the main principles of Villa Kogelhof was to translate luxury into the happiness of independence. The goal for the villa was to be self-sufficient; to generate its own energy, to heat its own water and to recycle the garbage. To make sure Villa Kogelhof is energy neutral, the façade offers an important contribution. This so called climate-façade is composed of an outer layer of clear insulated glass from floor to ceiling and an inner layer of sun-reflecting fabric that can be rolled up and unrolled. When the fabric is lowered, an air cavity is formed in which the air from the villa is extracted of a central ventilation system. The house is heated by a central heating system combined with an air pump. Warm water will be generated using a biomass pellet stove, in which wood will be fired from the wood out of the private forest of the estate. Electricity will be generated from the PV-cells on the roof and in the near future also from the planned windmill.

Villa Kogelhof has won the prestigious Dutch ARC13 Architecture Award. The project was nominated alongside three other projects out of a record 110 entries.

3-villa-kogelhof-by-paul-de-ruiter-architects 4-villa-kogelhof-by-paul-de-ruiter-architects 5-villa-kogelhof-by-paul-de-ruiter-architects 6-villa-kogelhof-by-paul-de-ruiter-architects 7-villa-kogelhof-by-paul-de-ruiter-architects 8-villa-kogelhof-by-paul-de-ruiter-architects

all images © JEROEN MUSCH | courtesy of PAUL DE RUITER ARCHITECTS

Recommended:

Glass Farm by MVRDV
Cormac Residence by Laidlaw Schultz Architects
BIG & small House in Los Angeles by Anonymous Architects
Farang Restaurant in Stockholm by Futudesign
Villa Wallin by Erik Andersson Architects
Restaurant & Bar Nazdrowje by Richard Lindvall
Printemps Store in Strasbourg by Christian Biecher
Arkhe Beauty Salon by Moriyuki Ochiai Architects
Papabubble Candy Shop in Tokyo by Torafu Architects
Casa Cubo by Isay Weinfeld
BIG completes the Danish National Maritime Museum
Papabubble in Yokohama by Schemata Architects
Glass office for Soho China in Shanghai by AIM Architecture
The Pod - Boutique Capsule Hotel in Singapore by Formwerks Architects
Haffenden House in New York by PARA Project
Clive Wilkinson's Endless Desk for The Barbarian Group new office in New York
Oxford Bookstore in New Delhi by Normal Studio
The Steirereck in Stadtpark by PPAG architects, Vienna
Mirrors café in Gifu by bandesign
BbyB. Chocolate Shop in Ginza by Nendo, Tokyo

Leave a Reply

Your email address will not be published.


1 + two =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 

Submit Your Work